
אובססיה היא למעשה קיבעון המתאפיין במחשבה או בדחפים מתמשכים וכפייתיים החוזרים על עצמם, ושקשה לשלוט בהם או לבטל אותם. מחשבות אובססיביות עלולות להפריע לתפקוד היומיומי ואף להוביל לחרדה, לדיכאון ולפגיעה ברווחה הנפשית.
אובססיה נובעת הרבה פעמים מחרדה, ויש שם ניסיון לייצר שליטה. האובססיה מנסה לייצר שליטה אבל באופן פרדוקסלי מגבירה את החרדה, ואז נוצר מעגל. העיסוק הרבה במה שמטריד אותי מגביר את החרדה עוד יותר. הרבה פעמים, צריך לתת מקום לחרדה ולהתמודד עם חוסר השליטה.
ישנן כמה דרכים שניתן באמצעותן לנהל את המחשבות האובססיביות ולהפחית את השפעתן עלינו:
- לזהות טריגרים המפעילים את המחשבות האובססיביות ולנסות להימנע מהם או למזער אותם.
- לתרגל מיינדפולנס, טכניקות הרגעה, וויסות רגשי במטרה להישאר ממוקד ונוכח ברגע ולהפחית הרהורים על מחשבות אובססיביות. לפתח כלים להרגיע את עצמנו.
- לנסות לנסח מחדש לעצמנו את המחשבות האובססיביות ולאתגר אותן, על ידי פקפוק בתקפותן וחיפוש ראיות המפריכות אותן. להצליח לראות את המעגליות, לנסות להתבונן על זה מהצד ולראות את המעגליות של החרדה והאובססיביות, שזה דפוס שמזין את עצמו ותוקע אותי, לא להיות לכודה בתוך זה אלא לנסות להתרחק מזה. לעשות הפרדה ביני לבין האובססיה.
- אם המחשבות האובססיביות פוגעות באיכות החיים, כדאי לפנות לעזרה נפשית מקצועית כדי לפתח תכנית טיפול מתאימה.
טיפול באובססיה הוא בדרך כלל הדרגתי ודורש זמן ומאמץ, אך עם סבלנות והתמדה ניתן להפחית את ההשפעה של המחשבות האובססיביות ולשפר משמעותית את הרווחה הנפשית.