הידעת? בשנות החמישים, לשכות התעסוקה בישראל סירבו לרשום מחפשי עבודה בני 55 ומעלה. בבנק לאומי הגבילו את גיל גיוס העובדים ל-28, ובדואר ישראל ל-30. כי מה כבר יש לקשישים בני שלושים פלוס להציע לשוק העבודה?
חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה שנחקק ב-1988 אוסר על אפליית עובדים ומועמדים על בסיס גיל (ומאפיינים נוספים), אבל גם היום נתקלים מבוגרים רבים באייג'יזם (גילנות) במקומות העבודה ומחוץ להם.
איך אפשר לשנות את זה?
נדמה שעובדות החיים הן סוכנות השינוי היעילות ביותר. ככל שעוברות השנים האוכלוסייה הולכת ומזדקנת, בעולם כולו וגם בישראל. מחקרים מצביעים על כך שהאוכלוסייה המבוגרת במדינות מפותחות מכפילה את עצמה בכל עשור, וקצב הגידול של אוכלוסייה זו הולך וגדל בהתמדה. ככל שאוכלוסיית הקשישים הולכת וגדלה, כך היא משפיעה יותר ויותר על היבטים רחבים בחברה, בכלכלה ובבריאות. במילים אחרות, כשמדובר בכל-כך הרבה אנשים, כבר אי אפשר להתעלם מהצרכים שלהם.
האינטרס הוא של כולנו
החדשות הטובות הן שמדינות רבות בעולם, ובתוכן ישראל, נערכות לקראת הגידול הצפוי באוכלוסייה המבוגרת. עם השנים הולכת ומחלחלת ההבנה שלאוכלוסייה זו יש צרכים ייחודיים, ושהיענות לצרכים אלה היא חיונית עבור החברה כולה. ויש עוד פרט קטן שכדאי לזכור: ביום מן הימים, כל אחת ואחד מאיתנו יהיה חלק מאוכלוסיית הקשישים (אם יהיה לנו מזל), כך שהתייחסות ראויה ומתחשבת בצרכי המבוגרים היא למעשה אינטרס של כולנו.
איזו היערכות נדרשת לקראת הגידול הצפוי באוכלוסייה המבוגרת?
תוחלת החיים ההולכת ומתארכת מחייבת, בין השאר, היערכות בכל הקשור לפנסיה וביטוחי בריאות, שירותים רפואיים וסיעודיים, התמודדות עם תחלואה מורכבת ומאתגרת יותר, תמיכה במשפחה המטפלת בהורים הקשישים וכן תמיכה נפשית בקשישים עצמם. דוגמה לכך ניתן לראות בתוכנית שהושקה עם פריצת מגפת הקורונה, במימון המשרד לשוויון חברתי. במסגרת תכנית זו, מרכז אלה סיפק מענה נפשי לאזרחים ותיקים (עד שמונה מפגשים ללא עלות), והתגובות מהשטח הצביעו על צורך עז במפגשים ועל רווחה נפשית משמעותית שהושגה בעקבותיהם.
אנו במרכז אלה מטפלים מאז ומתמיד באוכלוסייה המבוגרת ומודעים לצרכיה ולמצוקותיה. לשמחתנו, המודעות לכך הולכת וגדלה ואנו רואים התגייסות לתמיכה באוכלוסייה זו הן באמצעות תרומות והן באמצעות שיתופי פעולה עם מוסדות ממשלתיים. בנימה אופטימית זו, נאחל אריכות ימים ובריאות טובה לכל קוראינו, ונקווה שנזכה כולנו להזדקן בכבוד, בנחת וברווחה.