חדשות, חידושים ועידכונים בניוזלטר של אלה

רוצים לקבל את הניוזלטר שלנו? מלאו פרטים

לא ספאם. ניוזלטר - הירשמו!

תודה רבה
הבקשה לא הגיעה... משהו לא תקין

פרידה מילד שעוד לא נולד

המכון הטיפולי

היריון מלווה בהתרגשות, ציפייה וחלומות על העתיד - כל אלה נקטעים באחת, במקרים של אובדן היריון ולידה שקטה. כל אדם חווה אחרת את האובדן והיום כבר יותר ויותר מבינים את המורכבות ואת זכותם של ההורים והמשפחות להתאבל על הרך שלא הספיק להיוולד וכבר איננו. אנו במרכז אלה מעודדים לא להישאר לבד עם הכאב

אובדן הריון הנו מושג המתאר מצב בו הריון אינו מסתיים בלידת תינוק חי, ללא קשר לשלב בהריון בו התרחש האובדן. בישראל, אובדן הריון בשלביו המוקדמים מוגדר כהפלה טבעית ואילו אובדן הריון המתרחש לאחר שבוע 22, מוגדר כלידת עובר מת, מצב הקרוי ע״י רבים כ״לידה שקטה״. לידה שקטה מתרחשת בפחות מאחוז אחד מהלידות במדינות מפותחות. ע״פ נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2016 אירעו בישראל 1,226 לידות שקטות, אשר היוו כ-0.6% מהלידות באותה שנה.

למרות שלידה שקטה היא נדירה יחסית, רבים מאתנו מכירים ממקור ראשון חברים או קרובי משפחה שעברו את החוויה הקשה הזו. הקושי הוא כפול: גם מבחינת ההורים שאיבדו תינוק וגם מבחינת המעגל הקרוב להורים שבדרך כלל איננו יודע האם ואיך להתייחס לאירוע. ברמת החברה, לידה שקטה אינה מוכרת כאובדן של אדם חי ואין נוהגים מנהגי אבלות כפי שקורה אחרי מוות אחר. בעבר, המועקה שליוותה את ההורים לאחר הלידה השקטה הייתה בדרך כלל מושתקת מתוך רצון לעבור הלאה ולהביא ילדים במקום העובר שמת. כיום ניתנת יותר לגיטימציה לדבר על האובדן ולהכיר בצער ובאבל כחלק טבעי מתהליך ההתמודדות.

עבור הורים רבים, חווית ההיריון מלווה בציפייה, התרגשות וחוויות רגשיות הקשורות בתכנון לקראת לידה והורות לילד שטרם נולד. אובדן ההיריון והעובר, בין אם במהלך ההיריון ובין אם במהלך הלידה, הוא אובדן ממשי וכן אובדן של הפנטזיה, התקוות והציפיות ביחס לילד העתידי ולהורה שאהיה. אובדן זה מעורר חוויה רגשית קשה וכרוך בתחושת חוסר שליטה ובתגובות אבל המשתנות מאדם לאדם.

המציאות בה הורים מתאבלים על ילדם שנפטר, בין אם במהלך ההיריון ובין אם במהלך הלידה, הנה בלתי נתפסת, ויש לה חלק משמעותי בעיצוב חווית זהות חדשה בתוך מציאות חייהם אשר השתנתה.

תהליך האבל הנו אישי מאוד ומשתנה מאדם לאדם, והוא מושפע בין היתר מנסיבות האובדן. ברמה הרגשית, אובדן ההיריון מכניס לחיי ההורים הרבה פחדים וחרדות, לצד דכדוך, רגשות אשם או כעס בניסיון למצוא סיבה ״הגיונית״ לאובדן. הורים רבים חווים פגיעה זמנית בתפקוד היום יומי, רצון להתרחק מפעילויות חברתיות ומאנשים, רגשות כמיהה לתינוק שאבד ואף קהות חושים.

בעבר, גורמי הרפואה והטיפול נהגו להתייחס בעיקר לחוויה הפיזית והרגשית של האישה. כיום, קיימת הכרה רבה יותר בכך שמדובר בחוויה בעלת השפעות מגוונות על מערכת חייהם של שני בני הזוג: מבחינה אישית, זוגית, משפחתית וחברתית. בני משפחה מושפעים מאובדן זה גם זמן רב לאחר שארע וניתנת יותר לגיטימציה לדבר על האובדן ולהכיר בצער ובאבל. כאמור, האבל הכרוך באובדן הריון או בלידה שקטה אינו נוגע רק להורים, אלא גם למשפחתם הקרובה- סבים, סבתות וילדים נוספים. כל אחד מאלו מגיב באופן שונה וחווה אבל וצער ייחודיים לה ולו.

איך אפשר לנסות להתמודד עם האובדן?

• לאובדן הריון אין כללי אבלות מוכרים ומוסדרים, לכל הורה או זוג האפשרות למצוא את הדרך המתאימה להם להתאבל ואשר מרגישה נכונה.

• לעתים קרובות, בני זוג שחוו אובדן ימעטו לדבר זה עם זו מחשש לצער אחד את השנייה, כך נוצר מצב בו כל אחד נשאר מבודד בכאבו. תקשורת בין בני הזוג לאחר האובדן הינה חשובה ועשויה להיות מרפאת ולהוות גורם של חוסן.

• חשוב לשתף את הסביבה ולהסביר להם למה אתם זקוקים. לעתים, חברים ובני משפחה מתרחקים בשל מבוכה וחוסר ידע כיצד להגיב ולעזור. חשוב להסביר ולשתף בצרכים שלכם על מנת לקבל תמיכה וסיוע.

• פניה לטיפול רגשי לאחר אובדן הריון, פרטני, זוגי או קבוצתי, יכולים לסייע מאוד, גם שנים רבות לאחר האובדן.

• התמודדות עם אובדן שכזה הינה מורכבת וקשה, ועשויה לקחת זמן רב. חשוב לתת לעצמכם את הזמן לעכל, לכאוב, להתאבל ולהכיר בחוויה משנת החיים שעברתם.

אם חוויתם אובדן הריון, אל תישארו לבד עם הכאב. צוות המרכז ישמח לסייע בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי וכן בטיפול קבוצתי.

ליצירת קשר 03-6910921 או ב- https://www.elah.org.il/contact.

מאת
מרינה שטרק
עו"ס ומטפלת זוגית ומשפחתית
מאת
הדס בלאוגרונד
עובדת סוציאלית
תודה רבה לך!
אופס... משהו השתבש בשליחת התגובה. נסו שוב מאוחר יותר
חזרה