חדשות, חידושים ועידכונים בניוזלטר של אלה

רוצים לקבל את הניוזלטר שלנו? מלאו פרטים

לא ספאם. ניוזלטר - הירשמו!

תודה רבה
הבקשה לא הגיעה... משהו לא תקין

שאלת הקורא

המכון הטיפולי

נורית שדה, עו"ס, גרונטולוגית ופסיכותרפיסטית במרכז אלה, משיבה לקוראת על שאלתה.

שאלה:

אני חושבת שבן הזוג שלי, בן 82, במצב לא תקין. אני מוצאת אותו אדיש ושכחן וכל הזמן רואה אותו מנמנם. לעתים קרובות הוא לא יודע אפילו איזה יום היום, וכשנכדינו באים לבקר, הוא סתם יושב ללא הפסקה בכיסא. לא כל כך מזמן זה היה שונה, הוא היה חיוני והיה מספר סיפורים ובדיחות. האם זה חלק מסימני הזיקנה, או שמא מדובר בסימנים של דמנציה? בעלי מתנהג כאילו הכל כרגיל, אבל משהו לא בסדר ואני רוצה שהוא ייבדק.

תשובה:

שלום,

אני רואה שאת מודאגת מהשינויים הרבים שאת מזהה אצל בעלך בתחומים שונים.

אכן גיל הזקנה יכול להביא עמו שינויים רבים אשר יכולים לבוא לידי ביטוי באופנים ובפנים שונים כמו בפן הבריאותי, הפיסי, הנפשי, הקוגניטיבי, החברתי, התקשורתי ועוד. לא אצל כל האנשים יופיעו אותם השינויים, בטח שלא באותו אופן, חומרה או זמן. ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום לשינויים הללו. לדוגמא, ירידה או שינוי קוגניטיבי יכולים להיגרם כתוצאה משינויים בתזונה, ממצב פיסי כמו מצב דלקתי, מצב נפשי ולא רק כתוצאה מדמנציה. בהחלט יש לבדוק מה גורם לשינויים הללו, יתכן שיש דברים שיכולים להשתפר ולחזור לעצמם, גם אם חלקית, עם טיפול נכון.

אני חושבת שחשוב מאוד שבן זוגך ייבדק אצל רופא משפחה. רופא המשפחה בטח יעשה בדיקות כלליות, יערוך בדיקות דם על מנת לבדוק אם כל המדדים תקינים או שיש צורך באיזון ונטילת תרופות או צורך בשינוי בתרופות, במידה והוא כבר נוטל כאלה. בהתאם למצבו של בעלך, יתכן שתקבלו מרופא המשפחה הפניות לרופאים יועצים. במקביל, חשוב בעיניי לפנות לנוירולוג בכדי לבצע הערכה קוגניטיבית. הערכה קוגניטיבית תבדוק אם אכן קיימת ירידה קוגניטיבית ובמידה וכן, לאתר ולאפיין ככל הנראה את תחום הפגיעה המדויק. רק במקרה של פגיעה תפקודית ברורה - יעלה חשד לדמנציה. הערכה קוגניטיבית חיונית להפרדה בין תהליכים רפואיים הפיכים, שניתן לתקן בקלות, לבין דמנציה.

ציינת שבעלך מתנהג כאילו הכל רגיל. האם שוחחת עמו על השינויים שאת רואה בו? האם הוא עצמו שם לב אליהם? האם אינו חש בהם ולזה הכוונה שהוא מתנהג כאילו הכל רגיל? יכול להיות שגם הוא הבחין בשינויים הללו אך מרוב פחד אולי הוא מדחיק או מכחיש זאת, כמנגנון הגנה. זה בהחלט יכול לעורר תחושות של פחד וחרדה. חשוב להבין מה מצבו הרגשי, היכן הוא אל מול הדברים הללו ולפנות גם לפסיכוגריאטר במידת הצורך.

לגבייך, הייתי ממליצה לך אולי לפנות לסיוע נפשי בכדי להתמודד עם השינויים הרבים שאת רואה אצל בעלך. אני יכולה לתאר לעצמי כמה זה קשה לראות אדם שהיה מאוד חיוני, פעיל ותקשורתי הופך להיות משהו אחר. השינויים וחוסר הוודאות עשויים לעורר תחושות קשות. הטיפול יכול לסייע לך להתמודד ולהסתגל לשינויים אותם בעלך חווה אשר משפיעים עלייך וכמובן אם יש שינויים שאת חשה גם בעצמך.

מקווה שזה עזר, המון בריאות לך ולבעלך.

נורית שדה,

עו"ס, גרונטולוגית ופסיכותרפיסטית

מרכז אלה להתמודדות נפשית עם אובדן

מאת
נורית שדה
עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית
תודה רבה לך!
אופס... משהו השתבש בשליחת התגובה. נסו שוב מאוחר יותר
חזרה