”כי לא אחרים צריכים אנו להיות,
כי אם דווקא מה שהננו, אנחנו עצמנו
ודווקא את עצמנו קשה לנו מכל למצוא
כי אין לנו דוגמא לא בעבר שלנו ולא בהווה של אחרים
וגם בקרבנו הוא עדיין בבחינת עובר במעי אמו אשר יולד מתוך יצירה חדשה“
(א.ד גורדון)
ליווי רוחני מוגדר כהענקת מענה רוחני לאנשים ולמעגל ההתייחסות הקרוב להם בשלבי משבר ומעבר בנסיבות פיזיות-רפואיות, חברתיות או אישיות. במהותו, שואף הליווי הרוחני ליצירת המרחב הרוחני הנכון והמתאים לאדם. בבסיסו האמונה והתפיסה, כי החיבור למרחב רוחני זה, המשתנה מאדם לאדם, יכול לאפשר תמיכה בתקופות מצוקה, משבר ובדידות. על ידי קשב, תשומת-לב וחיבור לאדם, הליווי הרוחני מזמין התבוננות פנימה ומגע עם המקומות הפנימיים ביותר של הנשמה.
כוחו של התהליך הוא בהזדמנות ובאפשרות להתקרב באופן העמוק ביותר אל האמונות והתפיסות המניעות את האדם בחייו. ככל שהדבר מתאפשר, הליווי הרוחני מציע להתחבר אל משמעות החיים, לתקווה, לחלומות מחודשים ולמבט לעתיד.
הקשבה ועדות לסיפורי חיים, קריאת טקסטים, התייחסות לפילוסופיה ולתפיסת עולם, מציאת משמעות בשירים ובמנגינות, כתיבה, יצירת תפילה אישית, תשומת לב לגוף, נשימות, דמיון - אלו הם מקצת מהכלים בהם אפשר שיעשה שימוש בתהליך הליווי הרוחני. בבחירה ובשימוש בכלים הללו - מקום רב ניתן לייחודיות הפרט, למובחנותו, לכאבו ולמשאביו.
המלווה הרוחני מצטרף למסעו של אדם אחר, נותן לאדם הנזקק נוכחות אנושית, ובכך מסייע לו להגיע למקומות הרוחניים שלו. המלווה אינו מוביל או מחנך, אלא שוהה לצד מקבל הליווי, שנמצא בעמדת ההובלה. בענווה ובזהירות, הוא מצטרף להליכתו של מקבל הליווי, תוך כיבוד המרחב הפרטי והערכים האישיים שלו. תכני השיחה נקבעים על ידי מקבל הליווי, ולמלווה אסור לכפות עליו את עולמו הרוחני שלו. הפרדה זו בין עולמו הרוחני של המלווה לבין עולמו הרוחני של מקבל הליווי היא עיקרון יסוד בהכשרת מלווים רוחניים. המסר בליווי הרוחני, הינו מסר של הצטרפות והשיח מתקיים באופן שוויוני ובגובה העיניים. אף הסביבה בה מתקיים הליווי, הינה מגוונת ויכולה לנוע מביתו של האדם לחוף הים. משקל רב יש לחיבור לטבע ולעתים, ככל שהדבר מתאפשר, ניתן לכך ביטוי במסגרת המפגשים.
מלווה רוחנית מוסמכת בישראל היא מי שהשלימה את לימודיה בתוכנית לימודים מוכרת ועמדה בהצלחה בפני ועדת ההסמכה. ההכשרה המקצועית מתקיימת בתוכניות הסמכה המוכרות על ידי העמותה לליווי רוחני וכוללת לימודים בהיקף של מינימום 800 שעות, כשלפחות 50% מתוכן הן שעות למידה מעשית (פרקטיקום).
כיום צוות המלווים הרוחניים במרכז אלה כולל כ-30 פרילנסרים הפועלים בכל הארץ ומקיימים מפגשים הן בבתים והן בקליניקות הפרטיות.
לפרטים נוספים והשארת פנייה לחצו כאן.
צפו בסרטון "ליווי רוחני במצבי אובדן פתאומי ושכול" שהופק במסגרת שיתוף הפעולה של משרד הרווחה, ג'וינט אשלים ומרכז אלה.
המאמר מבוסס על אוגדן הידע "ליווי רוחני במצבי אובדן פתאומי ושכול", שנכתב במסגרת התכנית להטמעת הליווי הרוחני במרכז אלה, בשיתוף פעולה של משרד הרווחה, ג'וינט אשלים ומרכז אלה. לצפייה באוגדן לחצו כאן.