המילה דיכאון מעוררת תחושות ורגשות שונים אצל כל אחד מאיתנו. המילה הזאת נמצאת בשימוש יומיומי ואנחנו שומעים אותה נאמרת לעיתים כבדרך אגב. למשל, "איזה דיכאון, נגמרה לי הסוללה בטלפון". עבור אנשים הסובלים מדיכאון, המילה או המושג הזה מבטאים משהו אחר לגמרי. חוויה קשה, לעיתים קשה מנשוא. כולנו סובלים במהלך חיינו מתקופות קשות בהן אנו חווים ירידה במצב הרוח ותחושת דכדוך. לא קל לשים את האצבע מתי דכדוך זמני כחלק טבעי מהחיים, הופך לדיכאון. בקצרה, דיכאון הוא מצב נפשי מתמשך המאופיין במצב רוח ירוד שמלווה בהערכה עצמית נמוכה, אבדן עניין והנאה מפעילויות מהנות. במצב של דיכאון ישנה תחושה של פסימיות ולעיתים גם ירידה בזיכרון וביכולת להתרכז. לעיתים הדיכאון מלווה גם בחרדה, בהפרעות בשינה וירידה בתיאבון. במצבים חמורים של דיכאון, ישנן תחושות של חוסר טעם לחיים ומחשבות אבדניות. לרוב, הדבר שמבדיל בין דכדוך 'רגיל', יומיומי לדיכאון הוא ירידה משמעותית בתפקוד הכללי והימשכות הסימפטומים הדיכאוניים לאורך שבועות וחודשים.
דיכאון בעקבות הקורונה
התקופה האחרונה בה העולם כולו מתמודד עם משבר הקורונה היא ללא ספק תקופה משברית. המציאות החדשה והלא מוכרת הזו והצורך להסתגל לשינויים הכרוכים בה, מהוות קרקע פורייה להתפתחותם של קשיים רגשיים שונים, אצל מבוגרים וילדים. לא לכולם קל או אפשרי להסתגל למצב הזה ואכן אנו רואים בתקופה זו השפעות רגשיות שונות של המצב על אנשים בסביבתנו וגם עלינו. השפעות אלה יכולות להתבטא בחרדה, דיכאון, תחושות ייאוש או מחשבות טורדניות. ניתן גם לראות התנהגות שמבטאת לחץ ומצוקה, כגון אכילה רגשית, זאת לצד עליה בשימושים והתנהגויות התמכרויות (למשל, אלכוהול, סמים, הימורים ועוד).
כך תוארה למשל תחושת הדיכאון על ידי ש': "דיכאון עבורי זו תחושה קשה ומעיקה שפוגעת בעיקר בחופש שלי, זה כמו להיות במקום סגור ולא להיות מסוגל לצאת ממנו, למרות שהלב מאוד רוצה, אבל משהו במחשבה נותן לך את התחושה שזה קשה מידי ואין לך את הכוחות לעשות זאת".
א' תיאר כך את תחושת הדיכאון: "הסימן הראשון לדכאון אצלי הוא הרצון שלי להסתגר ולהתבודד בבית. הרגשתי שאני בתוך עצמי ואין לי קשר לסביבה, שכבתי במיטה ולא יכולתי לקום, הרגשתי שאני על הקרשים. עבדתי והצלחתי במקומות עבודה שונים אך בכל פעם התפטרתי ביוזמתי והמעסיקים לא הבינו למה - עד שנשכבתי במיטה ולא יכולתי לתפקד".
דיכאון בשל אובדן של אדם קרוב
כולנו חווינו, חווים כעת או נחווה בעתיד מוות של אדם קרוב. שכול, אבדן ואבל בעקבות מוות של אדם אהוב הם חלק טבעי ממהלך החיים. הצער, הגעגוע והיגון העמוק הם תגובה נורמאלית לאובדן. אך עבור אנשים מסוימים, התחושות הטבעיות של צער כגון, אשמה, נדודי שינה ובכי עלולים לגרום למצבים חמורים יותר, כולל צער מורכב והפרעת דיכאון.
כאשר תסמיני אבל נורמליים וטבעיים הופכים להפרעת דיכאון, מומלץ לפנות לעזרה מקצועית שניתנת ע"י אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש שיש להם את הידע והניסיון בטיפול באנשים שחוו אבדן.
כיצד אדם שחווה אבדן של אדם יקר ידע לזהות תסמינים הדורשים טיפול ע"י איש מקצוע? אם בעת שכול אדם חווה את התסמינים הבאים, עליו לפנות לקבלת טיפול:
• חוסר ריכוז וחוסר יכולת להתמקד במשימה כלשהי
• תחושות קיצוניות של חוסר ערך או אשמה
• חרדה או תחושות דיכאון, אשר הולכות ומחמירות ואינן משתפרות עם הזמן
• בעיות שינה הנמשכות למעלה מחודש וחצי
• עלייה קיצונית במשקל או איבוד משקל משמעותי
• תסמינים פיסיים בלתי מוסברים
• מחשבות אובדניות
הטיפול באנשים שחווים דיכאון בעקבות מוות של אדם קרוב, מאפשר לעשות "עבודת אבל", כפי שכינה זאת פרויד: בסביבה טיפולית בטוחה ומכילה, מעבדים את הרגשות, התחושות, המחשבות והזיכרונות הקשורים לאדם האהוב שהלך לעולמו, לעיתים באופן פתאומי וללא כל סימן מקדים. הטיפול יכול לאפשר להתגבר על הכאב הנפשי, להמשיך לחיות מתוך קשר וזיכרון עם האדם שאבד, לצד חוויה של חופש נפשי לעבוד, ללמוד, ליצור קשרים חדשים ולאהוב.
ש' מתארת כיצד השיחה עם פסיכותרפיסטית שיפרה את מצב רוחה: "בפגישה עם המטפלת שלי, הרגשתי שהיא מבינה אותי, שואלת שאלות ענייניות. חשתי תחושת הקלה כשהייתי משוחחת אתה, אמפטיה, רגישות והתחשבות מצידה - חשתי שיש מישהו שמבין אותי".
א' מתאר את הפעילות שסייעה לו להתאושש מהדיכאון: "בעקבות ההמלצה של הפסיכולוגית שלי התקלחתי, התלבשתי ויצאתי מדי בוקר להליכה של 30 דקות. ראיתי עצים, ירק, אנשים, הייתי בתנועה והרגשתי שזה משפר את מצב הרוח".
מומלץ עבור מי שחווה דיכאון לפנות לטיפול נפשי (פסיכותרפיה) ע"י איש מקצוע מיומן מתחום בריאות הנפש, בעל ידע וניסיון בעבודה עם אנשים הסובלים מדיכאון. הדבר אולי החשוב מכל, הוא לא להישאר לבד עם חוויית הדיכאון והמצוקה, אלא לשתף, להיתמך ולהיעזר באנשים קרובים שניתן להרגיש שאפשר לשתף אותם בקושי הנפשי העצום.
לסיוע ולקבלת טיפול לחצו כאן.