עד שמגפת הקורונה פרצה לחיינו, טיפול פסיכולוגי מרחוק היה נדיר מאוד בעולם הטיפולים. רוב הטיפולים התקיימו בקליניקות, וכשאי אפשר היה להיפגש, הטיפול נדחה. מגפת הקורונה אילצה את כולנו למצוא פתרונות יצירתיים לבעיות חדשות, וכך הלך וצבר תאוצה טיפול מזן חדש: טיפול פסיכולוגי בזום.
"בתקופת הקורונה זה היה קריטי"
"במרכז אלה אנחנו מטפלים בין השאר באוכלוסייה מבוגרת ובניצולי שואה, וממש פחדנו להדביק אותם", מספרת מרינה שטרק, עו"ס MSW, מטפלת זוגית ומשפחתית ומנהלת קלינית במרכז אלה. "אחרי שהכנסתי כמה מטופלים לבידוד, הבנתי שאין ברירה וחייבים לעבור לטיפול מרחוק. ביום אחד עברנו כולנו לעבוד רק בזום. התחלנו בתקופות הסגרים, ואחר-כך זה התרחב גם למצבים אחרים. ברשות לזכויות ניצולי שואה המסבסדת את הטיפול לניצולי שואה, הבינו את הסיטואציה ואפשרו לנו לקיים את הטיפולים בזום ואפילו בטלפון. כמעט כל הניצולים המשיכו לקבל טיפול בתקופה הזאת וזה היה קריטי, כי אלה אנשים שביום אחד בודדו אותם, סגרו אותם, ולא נתנו לאף אחד להיכנס. כל אחד מהם היה נעול בחדר שלו, ולא היו להם פעילויות קבוצתיות".
"הצלחנו לצלול לעומק"
היום, כשהטכנולוגיה זמינה כמעט בכל בית ורוב האנשים התנסו בה במסגרת העבודה, הלימודים, וגם בהקשרים משפחתיים וחברתיים, טיפול פסיכולוגי בזום הפך לפתרון יעיל וזמין במצבים שונים, גם כאלה שאינם קשורים לקורונה. נעמי שוורץ פרידמן, מטפלת בפסיכודרמה MA מתל אביב, נסעה עם בעלה ובנה לחודש וחצי במקסיקו בעקבות חתונה משפחתית: "רוב המטופלים שלי ותיקים, וכבר יצא לנו לקיים טיפולים בזום בזמן הקורונה. הם יודעים שזה זמני וכולם קיבלו את זה בסדר גמור. יש לי רק מטופל אחד שזה לא התאים לו, הוא הגיע אלי במסגרת הזכאות לעשרה טיפולים לאנשים שחוו אובדן בעקבות הקורונה, ונשאר לנו מפגש אחד. הוא העדיף לא לקיים את המפגש האחרון בזום, ובצדק. החלטנו ביחד לקיים את המפגש הזה אחרי שאחזור. הטיפולים בזום קצת יותר מאתגרים, לפחות בהתחלה. המטופלים לפעמים חוששים וקצת סקפטיים, אבל הצלחנו לצלול לעומק ולהגיע לתובנות משמעותיות גם בטיפול מרחוק". את הנוף הנשקף מחדר העבודה של נעמי במקסיקו, ניתן לראות בתמונה לעיל.
קצת כמו לכתוב טוקבק
לטיפולים בזום יש יתרונות רבים: ניתן לקיים אותם בכל זמן, בכל מקום, בלי לעמוד בפקקים ובלי לחפש חניה. "טיפול בזום מאפשר המון גמישות", מאשרת מרינה שטרק. "אנחנו יכולים לפגוש אנשים שנמצאים רחוק מאיתנו, שמצבם הבריאותי לא טוב ושלא יכולים לצאת מהבית מסיבות שונות. זה מאוד מנגיש את הטיפול, וגם מאפשר ליצור התאמה טובה בין מטפל למטופל כי אין את מגבלת המרחק. יש אנשים שהטיפול בזום מקל עליהם ומאפשר להם להוריד חסמים וחששות. הם מרגישים יותר 'שמורים', זה קצת כמו להתכתב בווטסאפ או לכתוב טוקבק".
יתרון נוסף של הזום הוא באפשרות לקיים קבוצות תמיכה עבור אנשים שעברו חוויה דומה אך מתגוררים במרחק גדול זה מזה. "הזום מאפשר לנו לפתוח קבוצת תמיכה לאנשים שחוו אובדן מסוג ספציפי, למשל אחים שכולים, הורים שאיבדו ילד ממחלה או משפחות שאיבדו קרוב משפחה בעקבות הקורונה. כשאזור המגורים לא מהווה מגבלה, יש לנו את האפשרות לחבר בין האנשים האלה ולתת להם את התחושה שהם לא לבד, שיש עוד מישהו שעבר משהו דומה. יש לזה ערך".
טיפול דו מימדי
לצד היתרונות, יש מטפלים שמרגישים שהזום מקשה עליהם. עומר חיות, עו"ס MSW ופסיכותרפיסט, התנסה בטיפולים בזום בתקופת הקורונה, וכיום הוא משתמש בזום רק כשאין ברירה. "אם מטופל לא יכול להגיע מסיבה כלשהי אני מעדיף לקיים פגישה בזום מאשר לבטל אותה, אבל אני פחות מתחבר לטיפולים כאלה. אני חושב שהזום מרחיק, הוא לא מאפשר קרבה רגשית מספקת בין המטפל למטופל. משהו מהחוויה של הביחד הולך לאיבוד. זה גם יותר מעייף למטפל ולמטופל. יש איזשהו מאמץ בפגישות זום, גם לשמוע, גם לראות, לפעמים יש ניתוקים, לפעמים התמונה קופצת. בעיני אין תחליף לפגישה פנים מול פנים. אני מרגיש שהמפגשים הפרונטליים אפקטיביים הרבה יותר". נעמי שוורץ פרידמן מוסיפה: "החיסרון של הטיפול בזום הוא שאני רואה רק את הפנים של המטופל. אני עלולה לפספס דמעות בעיניים, דקויות שקשה לראות דרך המסך. חסר גם המגע האנושי, היכולת להתעסק רגע בגוף, לקום ולהסתובב בחדר אם אנחנו תקועים על משהו. יש הרבה יותר ספונטניות ומגוון בטיפול פרונטלי".
טיפול בזום דורש היערכות
כדי למקסם את יעילותו של הטיפול בזום, חשוב להיערך לקראת הטיפול ולדאוג לתנאים נוחים ונעימים. "כשהטיפול מתקיים בקליניקה אני מתלבשת, מתארגנת, חושבת על הדברים עד הפגישה, מחכה להיכנס, ואחר-כך יש לי זמן לעבד את הדברים בדרך חזרה. בזום אין מרחבי מעבר, וצריך להביא את זה בחשבון", מסבירה מרינה. "גם כמטופל וגם כמטפל, כדאי להתכונן לפני הטיפול: להתלבש, לקחת קצת זמן לפני ואחרי ולא לרוץ מדבר לדבר. חשוב לייצר תנאים אופטימליים לטיפול בזום ממש כמו שמקפידים על תנאים בקליניקה, ולהשקיע בזה מחשבה. שיהיה מקום שקט ופרטי, רצוי עם דלת נעולה, אולי לדבר עם אוזניות, להתחבר מהמחשב ולא מהטלפון ולעשות את המקסימום כדי שהטיפול יהיה נעים ויעיל".
הזום, על כל יתרונותיו וחסרונותיו, הוא כאן להישאר. הטכנולוגיה שנכנסה לכל בית מאפשרת גמישות רבה, ומשתמשת ככלי לשמירה על הרצף הטיפולי במקרים בהם לא ניתן לקיים פגישה פרונטלית. "זה לא פתרון מושלם אבל זה כלי משמעותי, ובמרכז אלה אנחנו מאוד גמישים לגבי האפשרות של טיפול בזום", מסכמת מרינה.