חדשות, חידושים ועידכונים בניוזלטר של אלה

רוצים לקבל את הניוזלטר שלנו? מלאו פרטים

לא ספאם. ניוזלטר - הירשמו!

תודה רבה
הבקשה לא הגיעה... משהו לא תקין

על סיפורו של מקום שממנו רבים לא שבו

קהילה הולנדית

אמנם שמה של העיירה לא מאוד מוכר, אך קוסל מילאה תפקיד מהותי בשואה והיוותה את המודל לשימוש בעבודות כפייה שעליהן מבוסס אושוויץ

בין חודש אוגוסט לחודש דצמבר 1942, יותר משלושת אלפים נערים וגברים יהודים-הולנדים הורדו מהרכבת ליד העיירה קוסל, בטרנספורט לאושוויץ, והוכנסו לעבודה במחנות שלזיה. אלו שמתו קבורים לרוב בקברי אחים באזור.

בני הזוג הרמן ואנליס ואן רנס-ווילמס מהקרן להנצחת טרנספורט היהודים לקוסל, יצאו לחפש את ההיסטוריה של הגברים הללו והקברים שלהם.

התעניינותם של בני הזוג בעיירה קוסל התעוררה לפני כעשר שנים, כאשר הרמן, רופא בפנסיה  וסטודנט להיסטוריה, עבד על עבודת הגמר שלו בנושא רדיפת יהודים וסינטי (צוענים) במחוז לימבורג בהולנד. הוא גילה שכמעט כל הגברים של לימבורג שגורשו לאושוויץ הופרדו ממשפחותיהם בקוסל.

איפה נמצאת קוסל, מה קרה שם ואיזה גורל פגש את הגברים?

הרמן: "נראה כי כמעט ולא הייתה ספרות הולנדית על פרק זה של השואה, בעוד קוסל מילאה תפקיד מהותי בשואה והיוותה את המודל לשימוש בעבודות כפייה שעליהן מבוססת אושוויץ. החברה הראשונה שניצלה יהודים באופן מחושב כעובדי כפייה הייתה ארגון 'שמלט', שהוריד את הגברים מהרכבת בקוסל. בתחילה הועסקו יהודי מזרח אירופה. לאחר מכן, בסך הכל, הגיעו לקבוצת קוסל 9,600 גברים יהודים מצרפת, בלגיה והולנד. רק מעט יותר מ-800 שרדו את הגיהינום. אחרי אושוויץ וסוביבור, רוב יהודי הולנד נרצחו במחנות קוסל".

חשוב שגם שנים רבות לאחר השחרור יגלו קרובי משפחה מה עלה בגורל קרוביהם

מכיוון שאנליס והרמן חשבו שהקורבנות ראויים למקומם בהיסטוריה, הם החלו לחקור. הם קראו כל מה שיכלו למצוא בנושא, נסעו אינספור פעמים לאתרי האסון, דיברו עם עדים פולנים וקראו עדויות של ניצולים. כל זה הוביל לספר 'תחנת ביניים קוסל. גברים יהודים ממערב אירופה למחנות עבודה בכפייה בשלזיה 1942-1945", בו מתוארת לפרטים הדרמה של מחנות העבודה.

הרמן: "לדעתנו חשוב שגם שנים רבות לאחר השחרור יגלו קרובי משפחה מה עלה בגורל קרוביהם, ושקרובים יקבלו מקום בו יוכלו לזכור ולהתאבל על יקיריהם. בקוסל עצמה הקמנו ב-2016 אנדרטה. כל שנה אנחנו נוסעים לשם עם קבוצות להגיד קדיש. אבל עדיין יש הרבה בתי קברות לא מזוהים או לא מסומנים. הטיפול של ממשלת פולין במורשת השואה עלוב. במידה ובתי הקברות משופצים, זוהי בדרך כלל תוצאה של יוזמות מקומיות. אנחנו מחכים לגישה מבנית אמתית, כדי ש'המקומות הקדושים' הללו יהיו מוגנים בעינינו".

'יד ושם' יפרסם תרגום לאנגלית של הספר מאת אנליס והרמן. מי שמחפש מידע על בני משפחה שהשתייכו לקבוצת קוסל מוזמן לפנות אלינו דרך האתר www.holocaustlimburg.nl או במייל    alvrens@gmail.com. לכותבים מאגר מידע גדול, בו הם מכניסים את כל המידע שהם מוצאים במקורות או מקבלים מניצולים וקרובים.

האגודה לייצוג זכויות נפגעי רדיפה ארגנה סמינר מקוון בעזרתם של אנליס והרמן. לצפייה בשידור לחצו כאן.

מאת
לאונטין פרמן
מנהלת תוכן - הולנדית
תודה רבה לך!
אופס... משהו השתבש בשליחת התגובה. נסו שוב מאוחר יותר
חזרה